Спечелете награди на стойност 2250 лв. в конкурса за кулинарна фотография на BBC GoodFood и МЕТРО

Краен срок - 30 ноември 2014

В днешния свят на визуални комуникации не можем да си представим деня си без изображения на храна. Те ни заобикалят навсякъде – от телевизионните реклами, от щандовете в магазина, през менютата на ресторантите и интернет ресурсите до любимото ви списание. Представете си какво тъжно място би бил светът, ако не съществуваха изкусителните фотографии на съблазнителни шоколадови десерти, агнешки котлетчета, паста с морски дарове, плодови пайове, свежи салати с лек дресинг, леки мусове със сметана, ледени коктейли или топли чаши с капучино, изпускащи пара?

Да снимаш обяда или вечерята си, става все по-популярно из цял свят, но сега не говорим за тази документална истерия. Сега става дума за онези изображения, които само с вида си пълнят устата ви със слюнка и изведнъж огладнявате. За онези майсторски подредени и заснети натюрморти, които имат качествата на изкуство и които сте способни да съзерцавате с часове, докато се чудите кое точно е онова, което е толкова съблазнително в тази снимка?

По случай двойния юбилей 7 години BBC GoodFood България и 50 г. МЕТРО Кеш & Кери, два бранда, неразривно свързани с добрата храна, решихме да ви отправим фотографско предизвикателство – конкурс за най-вкусна снимка. Този път няма да оценяваме същността на рецептите, а ще ни води естетиката в заснетия кадър. Ако успеете да ни накарате да се почувстваме гладни, то значи сте се справили блестящо!

Нашият партньор МЕТРО Кеш & Кери е осигурил прекрасни награди за победителите:

Първа награда:
покупки на стойност 1000 лева в МЕТРО Кеш & Кери.

Втора награда:
покупки на стойност 750 лева в МЕТРО Кеш & Кери.

Трета награда:
покупки на стойност 500 лева в МЕТРО Кеш & Кери.

Специална награда на МЕТРО Кеш & Кери за селектирана от компанията фотография, чиято стойност и вид ще бъдат изненада за избрания.
Условието

Очакваме да получим вашите фотографии за участие в конкурса на picturecontest@goodfood.bg в срок до 30.11.2014 г. От всички получени фотографии ще бъдат избрани 50, които ще отидат за журиране на втори кръг, и сред тях ще се излъчат победителите.

Конкурсът е насочен към любители фотографи, кулинарни блогъри и аматьори.

За участие се приемат изображения на храна, подложена на някаква кулинарна обработка – салата, супа, предястие, основно ястие, десерт. Не се приемат фотографии на сурови плодове или зеленчуци (т.нар. натюрморти). Различните видове ястия няма да се оценяват в отделни категории. Участникът ще трябва да може да предостави рецепта на сниманото ястие при поискване. Няма да се допускат снимки, направени в ресторанти или друг тип заведения за хранене.
Конкурсът ще протече в два кръга:

Първи кръг:
Срок за участие 2 месеца – октомври и ноември 2014 г. След изтичане на този срок ще бъде направена предварителна селекция, която ще допусне до втори кръг 50 фотографии, отговарящи на определените изисквания.

Втори кръг:
От предварителната селекция ще бъдат избрани 10 фотографии финалисти, от които ще се излъчат победителите. Тези фотографии следва да бъдат представени в размер, годен за печат. 10-те финалисти ще получат персонална рецензия за работите си от участниците в журито в устен или писмен вид, в зависимост от възможностите на съответния журиращ.

Финал:
От окончателната селекция ще бъдат избрани четиримата победители.

Жури:
Журито ще се състои от професионалисти фотографи, занимаващи се активно с кулинарна фотография от България и от чужбина.

Изисквания към участниците:
Фотографиите да бъдат заснети с фотоапарат, като файловете трябва да бъдат достатъчно големи за голямоформатен печат (поне 5-6 МР, при резолюция 300 ppi). Изображенията трябва да бъдат изпратени във формат .jpg по електронен път на посочения мейл.

Критерии за оценка:

    Технически аспект: фокус, цветове, експозиция, светлина.
    Артистичен аспект: композиция, обект на фотографията, общо художествено внушение.
    Фууд-стайлинг: представяне на храната - общ изглед, детайли, фактор "вкусна снимка".


Във всеки от трите аспекта се поставя оценка по скалата от 1 до 5, като 1 е лошо, а 5 - отлично. Общата оценка се сборува и след сборуване на оценките от всички членове на журито се прави класация.

Период на първи кръг: 8 октомври – 30 ноември

Период на втори кръг: 1 декември – 8 декември

Последващи активности:
Награждаването ще се проведе в МЕТРО Академия. Снимките на десетимата финалисти ще бъдат разпечатани в голям формат и изложени в академията в деня на обявяване на победителите. Под всяка снимка ще стои и съответното ястие, приготвено от готвачите на академията, като визията му ще наподобява максимално тази на снимката. След награждаването снимките на десетимата финалисти ще бъдат изложени в магазини МЕТРО Кеш & Кери. Изложбата ще бъде пътуваща във всички магазини от веригата в страната.

Един Участник има право да спечели само една награда.

Участвай в КОНКУРСА

Post a Comment

По-нова По-стара