Игра: „Шоковата доктрина” на Нейоми Клайн

Нейоми Клайн е сред най-популярните лица на глобалното движение за социална справедливост, станало световноизвестно покрай протестите срещу Световната търговска организация през 1999 г. в Сиатъл. У нас тя е известна с няколко книги. В първата от тях – „Без лого“ – Клайн анализира феномените на рекламната индустрия и консуматорската култура в развитите страни, както и експлоататорските фабрики в Югоизточна Азия. „Без лого“ стана настолна книга за алтерглобалисткото движение.

Втората ѝ книга – „Огради и прозорци“ – е сборник от текстове, отразяващи масовите протести в цял свят против организациите, символ на корпоративната глобализация. По думите на авторката тази книга е от фронтовата линия на дебата за това каква глобализация искаме – на корпорациите или на хората. Клайн не се страхува да застане на страната на хората, а „Шоковата доктрина“ (изчерпателно ревю – тук!) е най-новата и определено най-добрата ѝ книга: резултат от дългогодишно задълбочено проучване, равностойно на най-добрите научни текстове по темата. Същевременно тя е и образец на журналистическо изследване, разказващо на достъпен език историята на идеологията, която през последните десетилетия определя живота на хората по целия свят. Сега, благодарение на авторитетното издателство „Изток-Запад“, имате възможност да спечелите това несъмнено любопитно заглавие, отговаряйки на следния въпрос:

Кой от изброените автори не е защитник на капитализма?
а) Славой Жижек
б) Лудвиг фон Мизес
в) Айн Ранд

Ако въпросът ви се стори прекалено труден, не се отчайвайте, а си подскажете отнякъде, пък ние ще се направим, че не сме видели. Другото, което можете да направите с цел облагородяване на общата ви култура, е да изгледате едноименната документална адаптация на „Шоковата доктрина” (потърсете си я из мрежата), а също и да метнете едно око на въздействащата късометражка, по която е работил безкрайно якият тип Алфонсо Куарон, когото ще тачим вечно заради филми като „Децата на хората”.

Участвайте

Краен срок - 20 септември

Post a Comment

По-нова По-стара